A facilitálás 2 ember között történő beszélgetés, ami során egyszerű eszközökkel és kérdésekkel feltárjuk a klienssel az adott témával kapcsolatban, hogy mi a jelenlegi szituáció, amiben van és hogyan tud előre mozdulni az adott dologgal kapcsolatban.

Lehet szó egészségi állapotról, párkapcsolati problémáról, üzleti nehézségről, függőségről vagy éppen szexuális diszfunkcióról.

Minden esetben az egyént vizsgáljuk és környezetét. Nincs két egyforma kliens, vagy helyzet, mindenkinél más működik, más az, ami motiváló lehet, vagy gyógyító hatással lehet számára.

Nem kell hónapokon át tartó terápia ma már, hiszen annyi gyors és dinamikus technika áll a rendelkezésünkre, hogy pár alkalom is elég lehet, hogy tisztán lássunk és megértsük a miérteket. A testből való blokkok kioldása egy hosszadalmasabb folyamat, de a problémára való rálátás és megértés során már könnyebbé válik az adott probléma és a hétköznapok történései sem befolyásolják az adott személyt a facilitálás után.

Itt nem a kibeszélés a lényeg –bár ez is része a folyamatnak – de az egyszerű eszközök átadása és gyakorlati terv kidolgozása a fő cél,  amivel bárki bármilyen problémával szembe találja magát azt könnyedén tudja kezeli. Azáltal, hogy többé nem a gondokra fókuszál az illető, hanem a kezébe kap egy eszköztárat, amivel tud érvényesülni, a probléma is rendeződik és lekerül róla az érzelmi intenzitás.